Het verhaal

In november 2014 zijn op de weides tussen de Ensinkweg en de Zutphenseweg in Eefde fruitbomen geplant. De fruitbomen zijn oude IJsselstreek appel- en perenrassen.
Een groep vrijwilligers verzorgt deze boomgaard sinds 2014, na een flinke voorbereiding en overleg met gemeente Lochem.
Mede dankzij een mooie bijdrage uit het “Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij-Fonds”, aangesloten bij het SBNL, konden de vrijwilligers theoretisch bijgeschoold worden voor het planten en onderhouden van deze bijzondere fruitbomen.
Het gehele project was en blijft gesponsord uit fondsen en de inzet van vrijwilligers.

De bomen

  1. Winterjan of Kleipeer
    Een Winterjan of Kleipeer is een perenras dat zeer geschikt is als stoofpeer. De boom blijft vrij klein en is zelfbestuivend. De vruchten zijn plukrijp in oktober en zijn bijna rond. Het ras is vermoedelijk van Nederlandse afkomst en werd mogelijks al sinds 1700 gecultiveerd.
  2. Dijkmanszoet
    Zowel heerlijk als handappel als geschikt voor alle soorten verwerking. De appels van Dijkmanszoet hebben een zoete droge smaak. De schil is voornamelijk geel met een rode bos op de zonkant. Hoewel de Dijkmanszoet ook lekker is uit de hand, is de appel vooral een kookappel. Te gebruiken in stamppot, jam, maar ook geschikt voor in salades of het maken van sap of om te drogen. Eind oktober zijn de vruchten rijp om te plukken, waarna ze tot zeker een maand gekoeld zijn te bewaren.
  3. Schone van Boskoop
    De appels zijn dofgeel tot lichtrood. De kleur is afhankelijk van de ondergrond. Bij boomgaarden met gras kleuren de appels sterker dan bij boomgaarden met aarde. De appels zijn vanaf oktober plukrijp. Door de appel lang te laten hangen wordt het suikergehalte hoger. Ook goudrenet, goudreinet of goudreinette genoemd. Het is niet helemaal zeker of het ras een afgeleide van Reinette van Montvoort is of dat het een zelfstandig ras is dat vanaf 1853 in Boskoop door boomkweker P.A. Ottolander is ontwikkeld. Vanaf 1863 verspreidde zich het appelras door de Lage Landen.
  4. Zoete Brederode
    De ‘Zoete Brederode’ is een zeer bekend en heel oud Nederlands ras en wordt al sinds 1800 geteeld. De peren van deze perenboom zijn mooie rood kokende stoofperen. De peer van de ‘Zoete Brederode’ is erg lang te bewaren tot ca. april, en krijgt dan een gele kleur.
    Deze peer bloeit zeer vroeg en heeft een goed stuifmeel. ‘Zoete Brederode’ is niet zelfbestuivend en wordt onder andere bestoven door Beurre Hardy en Kleipeer. ‘Zoete Brederode’ een vrij sterke perenboom die het op vrijwel alle grondsoorten goed doet.
  5. Boerma appel
    Een zelfzame appelsoort, die nog sporadisch voorkomt in Drenthe.
  6. Zoete Kroon
    De Malus Domestica Zoete Kroon is een appel met een zoete smaak. De appelboom Malus Zoete Kroon is in september rijp en kan dan geplukt worden. De Zoete Kroon is niet zelfbestuivend, en is goed te gebruiken om te drogen.
  7. Kruidenierspeer
    De Kruidenierspeer is een zelfbestuivende handpeer. Deze Kruidenierspeer is ook geschikt om te koken en te wekken. Deze perensoort wordt in de volksmond Kruidenierspeer genoemd. De peren kunnen in juli en augustus geplukt worden, en ze zijn weinig gevoelig voor ziektes.
  8. Valkappel
    Tussen 1910 en 1920 te Loppersum ontstaan. Heeft een groot verspreidingsgebied in Groningen en Noord Drenthe gekregen. Op veel plaatsen kom je deze smakelijke en mooi ogende appel tegen. Half september kan deze geplukt worden.
  9. Groninger Kroon
    De Groninger Kroon is een knapperige, sappige appel met een licht zoetzure smaak. De appel heeft een mooie kleur en is voornamelijk rood met een groene kleur waar de zon de appel niet bereikt. Groninger Kroon is al van erg jonge leeftijd te plukken en is geschikt als handappel en keukenappel. Eind september tot mid oktober zijn de appels te plukken en kunnen daarna goed bewaard worden tot laat in de winter.
  10. Sijden Hempje
    ‘Sijden Hempje’ is een appelboom afkomstig uit Sydenham in Engeland waar hij zijn naam ook aan dankt. De appels van deze appelboom voelen ook zo zacht als een zijden hempje. In 1740 is al voor het eerst over de ‘Sijden Hempje’ geschreven wat het een oud ras maakt. De appels van de ‘Sijden Hempje’ hebben een vrij zacht en zeer sappig vruchtvlees. In de smaak zijn accenten van anijs en amandel te ontdekken. De appels van deze appelboom kunnen in oktober geplukt worden en in november tot maart gegeten. De ‘Sijden Hempje’ is een langzaam groeiende appelboom.
  11. Juttepeer
    De juttepeer is in Nederland een bekend perenras. De juttepeer wordt al sinds de late middeleeuwen in de Nederlanden geteeld. Tot het begin van de twintigste eeuw was het een populaire vrucht vanwege het fijne aroma en smeltende mondgevoel.De juttepeer is vrijwel verdwenen omdat hij bij rijpheid binnen een week geconsumeerd dient te worden vanwege de beperkte houdbaarheid. De juiste tijd van plukken en consumeren is bij de juttepeer van groot belang: eind augustus tot september. Daarna verliest hij zijn specifieke kleur en zoet-zure, fijne smaak.
  12. Zoete Ermgaard
    Zoete Ermgaard of Armgaard is een zoet appelras dat in 1864 voor het eerst werd beschreven. Het ras is waarschijnlijk van Nederlandse herkomst en is een tijdlang het belangrijkste zoete appelras geweest. Vooral in Noord- en Zuid-Holland stonden veel hoogstambomen van dit ras. De appel is vrij klein en lichtrood met rode strepen op een gele ondergrond. Zoete Ermgaard is zowel geschikt voor stoof- als handappel en is tot half april goed bewaarbaar. Het ras bloeit laat en kan bestoven worden door Bloemeezoet, Brabantse Bellefleur, Sterappel of Zoete Kroon. De appels worden in de eerste helft van oktober geplukt en zijn eetrijp vanaf half november. De appels zitten erg vast aan de boom en blijven bij niet plukken lang hangen. De kwaliteit is goed tot zeer goed en het vruchtvlees is wit en weinig sappig.
  13. Zoete Bloemee
    Zoete bloemée is een zeer oud appelras, waarschijnlijk Nederlands. De naam zegt het al, deze appel heeft zoet-smakend vruchtvlees. Het is een middelgrote, lichtgroene appel met enkele rode strepen. Hij wordt voornamelijk gebruikt in de keuken, om te stoven. Lekker in de stamppot. Hij kan ook als handappel gegeten worden, is dan wel iets droog. De Zoete Bloemée is erg geschikt voor het maken van gedroogde appeltjes. Oogsten eind augustus.
  14. Dubbele Meikers
    De Dubbele Meikers is een zoet/zure donkerrode kers die erg geschikt is voor zowel consumptie als verwerking. De boom krijgt in het voorjaar prachtige bloesem.
Markebier Brouwerij Eefde. Van, door en voor Eefde!
Phone: 06-19793941 (Koos Kemperman)
Kazerneplein 6
7211 BM, Eefde
Facebook
Facebook