Een ondergistend speciaalbier van Duitse origine, gebrouwen met water, gerst, meerdere donker gebrande moutsoorten en Hallertau hop. Het bier heeft een licht bittertje en een volle smaak met een vleugje karamel. Dit Schwarzbier is vernoemd naar de eerste eigenaar van landgoed ’t Haveke in Eefde.
Herman ter Havick
Herman ter Havick, de naamgever voor dit mooie Duitse Schwarzbier, is onlosmakelijk verbonden aan het landgoed ’t Haveke in Eefde. In de archieven vinden we ’t Haveke voor het eerst terug in 1481 als Herman ter Havick dit landgoed koopt van Alphert Yseren (in Eefde is een straat vernoemd naar deze andere familie uit Zutphen) als huwelijksgift voor zijn echtgenote.
Verder is er weinig bekend van Herman en zijn familie ter Havick (of Haevick, Hafick en ook ther Havick). Enkele akten en kadastrale archieven verwijzen naar Herman en enkele functies die hij vervulde. Zo was hij kerkmeester van de Onze Lieve Vrouwe kerk in Nyestad (in Zutphen). Ook was hij een gildemeester van de Sint Antony Groote Broederschap. Een van de eerste charitatieve instellingen in Nederland. In beide functies was Herman voornamelijk betrokken bij financiële en onroerend goed transacties. Hierdoor kennen we zijn familiezegel en enkele duidelijke verwijzingen in de teksten naar Herman.
Overigens was in die tijd iedereen schatplichtig aan of de adel (hertogdom Gelre) of de kerk (bisdom Utrecht) en was een broederschap met charitatieve doelstelling een van de weinige manieren om onder de (financiële) zeggenschap van de bisschop uit te komen. Een soort historisch equivalent van een hedendaags offshore trust fund.
Net als familie Yseren woonde Herman in de Boyckerstraete (de Beukerstraat, nu een drukke winkelstraat in het voetgangerswinkelgebied in Zutphen). Uit de kadastrale akten weten we ook dat Herman vlak na de eeuwwisseling van 1500 is overleden. In 1506 wordt verwezen naar wijlen Herman ter Havick.
Ruim 600 jaar na zijn dood lijkt het ons wel tijd om het glas te heffen op Herman, de Swarte Havick.