Gagelbier van Marke de Gorsselse Heide 2024:

Het bestuur van de Marke “de Gorsselse Heide”, vroeg de brouwers van de kleinschalige Markebier Brouwerij uit Eefde, of zij een speciaal jubileum biertje wilden maken.
Dit ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van deze natuurorganisatie in de gemeente Lochem.
Op de Gorsselse Heide, groeit de plant “Myrica Gale”, ofwel de gagelstruik. Dit is een  beschermde plant/struik. Die mag niet zo maar geplukt of geknipt worden. Echter in het kader van het reguliere onderhoud van de vrijwilligers op de Gorsselse Heide, werd een hoeveelheid katjes en blaadjes verkregen tbv het brouwen van een Gagel bier.

Een zoektocht o.a. op internet leverde wel veel informatie, maar geen brouw recept op.

In en kort na de Middeleeuwen, was het huidige gebruik van hop, bij het brouwen van bier, nog niet algemeen gebruikelijk. Gagel en plaatselijke kruiden, werden bij het brouwen van bieren gebruikt en men noemde dit “gruit bieren”. De smaak van bier was dan ook anders, dan de smaken van de huidige of moderne bieren. Toen de verschillende hopsoorten hun intreden deden in het brouwproces, verbeterde dat de bewaartermijn, maar ook kon er meer variatie ingebracht worden bij het brouwproces voor wat betreft de smaak; bitterheid en het aroma van de bieren.

Zo verdween het gebruik van gagel en andere kruiden steeds meer uit ons bier. Hierdoor ging de kennis hierover dus ook meer en meer verloren. Een brouw recept moest dus ook zelf uitgevonden worden, om aan het verzoek (een speciaal biertje) te kunnen voldoen.

Echter na gezamenlijk overleg met het bestuur van de Marke “de Gorsselse Heide” en de enthousiaste hobby brouwers van de Markebier Brouwerij uit Eefde, werden enkele brouw recepten samengesteld; gebrouwen en geproefd. Hierbij werd wel gebruik gemaakt van een (geringe) hoeveelheid hop, omdat de huidige smaakontwikkeling anders is geworden, sinds de Middeleeuwen. Tevens is dit een kwaliteitsverbetering van dit bier en bevorderd dit de houdbaarheid daarvan.

Gagel bier, heeft door gebruikmaking van de gedroogde katjes en blaadjes, een heel specifieke en eigenzinnige smaak. De schuim ontwikkeling (schuimkraag),  wat we wel zien bij de moderne bieren is wel beduidend minder. Het is naar onze mening wel een heel authentiek bier geworden.

De hobby brouwers van de Markebier Brouwerij, hebben uiteindelijk een “blonde” en een “donkere” variant, van een Gagel bier, weten samen te stellen en te brouwen. We hebben alleen natuurlijke bestanddelen in deze beide bieren gebruikt. En er is gebruikt gemaakt van kruiden/planten, die destijds en nu nog, veelvuldig op de Gorsselse Heide, voorkomen. De smaak en beleving van dit speciaal bier, kan dus (beduidend) anders zijn dan u gewend bent.

Het alcohol percentage verschilt/schommelt, tussen ongeveer 4 à 5 procent voor de “Blonde Gagel” en ongeveer 5 procent voor de “Donkere Gagel”. Het bier is gebotteld in een fraai speciaal bier flesje, met een inhoud van 33 cl en voorzien van een bijpassende kroonkurk.

Het gebruikte etiket is na overleg met het bestuur speciaal hiervoor ontworpen in een paarse variant voor het donkere Gagel bier en een groenkleurige variant voor het Blonde Gagel bier.

Bij de zoektocht naar de geschiedenis van gagel en gebruik daarvan in bieren, werd een niet onbelangrijk feit, in enkele oude geschriften ontdekt:

Het beste resultaat om een lekker smakend en goed lukkend Gagel bier te brouwen, kan alleen verkregen worden, als de te gebruiken katjes en blaadjes van de gagelstruiken, worden verzameld, door volledig naakte heksen en alleen bij volle maan .…

Wellicht gaan we het bestuur nog eens zover krijgen, dat ze dit in de toekomst gaan realiseren ?

Om de Marke gedachte verder vorm te geven, heeft het bestuurd een sociale werkplaats gevraagd om een fraai houten kratje, voor vier flesjes van dit speciaal bier, te gaan maken.

Heeft u interesse voor een volgende ronde van dit bijzondere biertje, geeft u dit dan aan via de website van de Marke “de Gorsselse Heide”.

Voor 25 euro kunt u een kratje aanschaffen en de stichting hiermee steunen.

 

 

Markebier Brouwerij Eefde. Van, door en voor Eefde!
Phone: 06-19793941 (Koos Kemperman)
Kazerneplein 6
7211 BM, Eefde
Facebook
Facebook