Jeneverbessen zijn heel gezond. Ze zijn rijk aan vitamine C en antioxidanten en hebben een gunstig effect op de stofwisseling. Toch moet u ze met mate eten. Niet alleen zijn ze intens van smaak, ook kunnen ze een prikkelende werking op de nieren hebben. De Latijnse naam is Juniperus Communis.

Juniperus komt van het Keltische woord juniperus en betekent “stekelig” en stekelig is de Jeneverbes- struik of boom zeker. Jenever is een verbastering van juniperus, communis betekent “gewoon”.

Bij de Kelten werd de jeneverbes gewijd aan de god Balder, god van onschuld en licht, bij de Grieken aan Hermes, de boodschapper van de goden. De reden was waarschijnlijk dat de jeneverbes altijd groen is en vanwege de bijzondere vormen van de struik, en de speciale geur van hout, naalden en bessen.                                   De Germanen gebruikten het hout bij de verbranding van doden en bij offerrituelen. Dit weten we door de vondst van houtskool van jeneverbes op een Germaans urnenveld in de buurt van Vlodrop (Zuid-Limburg).

Jeneverbessen werden door oude Grieken en Romeinen, ook gebruikt tegen baarmoederkrampen en bij het bestrijden van menstruatiepijnen.

In de Oudheid werd jeneverbeshout verbrand om kwade geesten en ziekten te verdrijven. Ook in de Middeleeuwen werd dit nog gedaan om ziekten uit te bannen. Als er in een stad of dorp een pestepidemie had plaats gevonden dan zuiverde men de huizen door er jeneverbeshout te verbranden. In vroeger tijden woonde er in de jeneverboom een goede geest. Daarom mocht deze niet zomaar gekapt worden.

In de 16e eeuw werd de jeneverbes gezien als hét middel tegen allerlei kwalen; goed voor de spijsvertering, lever, te

gen maagpijn, krampen en winden, goed voor de longen, nieren en als pijnstiller tegen spierverrekkingen. Het wordt ook nu nog door  kruiden geneeskundigen gebruikt.

Jeneverbeshout werd gebruikt om kledingkasten te maken (motten houden niet van de geur), karnstokken werden van jeneverbeshout gemaakt zodat de boter niet snel zou bederven. Van jeneverbesgom, vermengd met lijnzaadolie, maakte men vroeger vernis voor schilderijen. Kauwen op jeneverbessen verbeterd de adem.

De jeneverbes kwam veelvuldig voor op de gronden van de oude Marken. Er werden bepaalde geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven aan de bessen van deze struik. Ze werden dan ook vaak gebruikt, om onder meer een eigen drankje mee te brouwen. Dit werd in de volksmond ook wel “Foezel” genoemd. De eigenzinnige smaak en het stekelige van de doornen, kwam hierin weer naar voren. Dit speciaal biertje verenigt een houtachtige; licht pikante en verfrissende smaak, met tonen van jenever.

Ingrediënten: water; hoppen; mouten; kersenhout & jenever. Alc.vol.: ong. 6-6.5 %.

Markebier Brouwerij Eefde. Van, door en voor Eefde!
Phone: 06-12332214 (Koos Kemperman)
Kazerneplein 6
7211 BM, Eefde
Facebook
Facebook