De brouwers van de Markebier Brouwerij in Eefde, maken met veel liefde en toewijding een heerlijk authentiek plaatselijk streekbiertje. Dit zijn speciale bieren, met een geheel eigen kleur, geur en smaak belevenis.

Er wordt door de lokale hobby-brouwers, zoveel mogelijk gebruik gemaakt van plaatselijke ingrediënten en lokale leveranciers.

Aevede Tripel

Het eerste speciaal bier wat zij ontwikkeld en gebrouwen hebben, is het “AEVEDE TRIPEL” geworden. Deze tripel is vernoemd naar de oorspronkelijke marke Aevede, een van de vijf Marken waar het huidige dorp Eefde uit is ontstaan. Vanaf 19 januari 2018 zal dit met liefde gebrouwen gaan worden.

U kunt dit biertje aanschaffen bij onze brouwerij, bij een van de aanwezige hobby brouwers voor slechts € 1,80 per flesje. Aevede Tripel is een Markebier wat geleverd wordt in een 33 cl dikbuik flesje en voorzien is van een groenkleurige kroonkurk en groen etiket.

Aevede Tripel is een goudkleurig bovengistend speciaal bier, met een hergisting op de fles. De kleur ligt tussen amber en blond kleurig, het heeft een moutige licht zoete smaak met tonen van jenever- & vlierbes. Het alcohol percentage ligt tussen de 8 – 9 procent. Het kruidige aroma wordt verkregen doordat gebruik gemaakt wordt van kruiden en speciale aroma hopsoorten. Het is een heerlijk lekker en lokaal biertje met een goeie afdronk…

Risselt Saizon

Risselt Saizon - Markebier Brouwerij Eefde

RISSELT SAIZON” is een lekker lokaal Saizon bier. Een bier zonder grote nationale historie, maar met een sterk lokaal karakter.  Precies ons Markebier natuurlijk.

Het is een prima door drinkbaar biertje, wat de arbeiders op het veld vaak voorgeschoteld kregen, tijdens warmere dagen of na gedane arbeid. Een biertje wat een rustgevend gevoel geeft, maar niet een hoog alcohol percentage bevat. Het was bedoeld als een plaatselijk en vooral dorstlessend biertje. Bij het werk op het land of in de nog niet ontgonnen heidevelden in de oude Marken, was dit een gewaardeerd biertje, wat vermoedelijk door de brouwers van de lokale herberg “de Laatste Stuiver” gemaakt werd. Na wat experimenten denken de huidige Markebier brouwers, het originele recept weer te pakken te hebben.

Een bier met een sterk lokaal karakter, door gebruikmaking van authentieke plaatselijk voorkomende ingrediënten, zoals lokale kruiden en enkele lekkere hopsoorten. Een echt lekker zomer bier, zonder een “Radler” te zijn. Het alcohol percentage ligt tussen de 6-7 % vol. Het bier heeft een wat bitter zurige smaak en bevat veel lokale kruiden. De smaak is licht zurig en drinkt lekker weg een echte zomerse dorstlesser, die natuurlijk ook in het voor- en najaar gedronken kan worden !

Risselt Saizon - Markebier Brouwerij EefdeU kunt dit bier het beste proeven in langwerpige brede en hoge glazen, die even kort voorgespoeld zijn. Lekker met wat olijven; boerenkaas, kaas, harde worst en een stukje vers (meergranen) brood er bij.

Het is een bier met een nagisting op de fles en een kleur die overloopt van blond tot licht koperkleurig. Het wordt ongefilterd op de fles gebotteld. Het heeft een kruidige en vooral korte nasmaak. Dit plaatselijke Markebier zit in een 33 cl flesje met gele dop en geelkleurig etiket, en heeft de naam: “Risselt Saizon” gekregen.

Het wordt gebrouwen tussen februari en juni en is het hele jaar door drinkbaar.

 

Wulfare Stout – in ontwikkeling

Wulfare Stout - Markebier Eefde

Vernoemd naar een Marke, van een van de grotere boerderijen daar, de Wulfare of Wolfeler Marke. Een wat kleinere Marke, en begroeid met meer bossen dan de overige Marken. Het maakte dit gebied tot een wat donkerder en onheilspellender gebied. De brouwers van de Markebier Brouwerij hebben getracht, deze kenmerken terug te brengen, in een speciaal donkerbruin tot bijna zwart kleurig speciaal biertje.

Het zware bier heeft een branderige en bittere smaak, door het gebruik van gebrande of geroosterde mout en hopsoorten. Van oorsprong een oud bruin achtig bier, maar vele malen sterker en steviger.
Een dik en romig bier, met een volle cremè-achtige schuimkraag en een bijzonder mondgevoel. Een speciaal bier voor de koudste wintermaanden. Echt een bier voor de liefhebber, en dat is niet iedereen!

Wel een bier wat prima gebruikt kan worden in lang pruttelende winterse stoofpotten of bij romige chocolade desserts.
Een bijzonder (winter-)bier, met een diepbruine tot zwarte kleur. We hebben hierbij gekozen voor een blauwkleurig etiket en uiteraard een bijpassende blauwe kroonkurk. Een bier met bestanddelen en smaken als vanille en walnoten uit eigen omgeving. Met een alcohol percentage van om en nabij de 10-11 % en na gistend op de fles, best een zwaar bier te noemen.

 

Eschede Bock – in ontwikkeling

Eschede Bock - Markebier Eefde

Vernoemd naar de meest noordelijk gelegen Marke, waar het latere Eefde uit is ontstaan, werd na de eerste bieren, de Aevede Tripel en de Risselt Saizon, een echt Eefde’s Bockbier ontwikkeld, door de brouwers van de Markebier Brouwerij.

In de donkere en koude herfst-en wintermaanden, verbleven de bewoners van de ouderwetse Marken, veelal binnen in hun kleine keuter boerderijtjes. Gereedschappen werden hersteld; kleding werd ge- en vermaakt; worsten hingen te drogen en sterke verhalen werden bij het knapperende haardvuur verteld.

Een stevig en zoet smakend winterbiertje als de Eschede Bock paste hier prima bij. Een heerlijk winterbier, met een robijn rode tot donkerbruine kleur, wat ook weer in het etiket en in de gekozen kroonkurk terugkeert.

Maar daarnaast ook een bier wat gebrouwen wordt met bestanddelen uit de eigen omgeving, zoals de veenbessenhoning en de gebruikte hazelnoten. Ongeveer 7 tot 8 % alcohol en licht op de fles na gistend, met een zoetige karamel smaak.

Schenk het bier in een kelkachtig glas en verwarm het godendrankje vervolgens in de palm van je hand, waardoor alle opgesloten aroma’s vrij gaan komen!

Heerlijk om ’s avonds van te genieten, bij een haardvuur, maar ook vreselijk lekker bij winterse stamppotten en wild schotels.

 

Markebier Brouwerij Eefde. Van, door en voor Eefde!
Phone: 06-12332214 (Koos Kemperman)
Kazerneplein 6
7211 BM, Eefde
Facebook
Facebook