Om er voor te kunnen zorgen dat zoveel mogelijk grondstoffen lokaal geproduceerd gaan worden, willen we graag een hopveld aan gaan leggen in eigen beheer. Hier zullen dan een vijftal geselecteerde hopsoorten aangeplant gaan worden, waarvan wij denken dat we daar een groot aantal verschillende biersoorten mee zouden kunnen gaan maken, door deze hopsoorten in verschillende combinaties te gaan gebruiken.

Verder willen in deze eigen hop tuin ook andere grondstoffen aanplanten. Denk daarbij aan gagel struikjes; jenever bes en vlierbes struiken. Ook gerst en andere granen willen we zo mogelijk in eigen beheer laten groeien of deze bij de lokale landbouwers betrekken. Een hopveld bevat groeiers, d.w.z. klimplanten die wel 6 meter hoog kunnen worden en daarom in de breedte relatief weinig ruimte nodig zullen hebben. Hierdoor maakt het dus dat op een relatief klein veldje, toch een fiks aantal planten geplant kunnen worden en na verloop van tijd een fikse oogst verzameld kan gaan worden.

Hopveld Markebier Eefde

Gestreefd wordt om een vijf- of zestal verschillende hopsoorten aan te kunnen planten. Met de daardoor te verkrijgen hopbellen kunnen legio aroma’s worden samengesteld. Na aanplanten en inrichten hop veldje, vergt dit relatief weinig onderhoud. Slechts af en toe het wieden van onkruid in de plant ”gaten”. Bemesting 1 x per jaar met koemest (regelen via veehouders Eefde). Tussentijds geleiden van hopscheuten (omhoog) en plukken van hopbellen medio eind augustus/september.

De diverse hop struiken dienen gescheiden te worden geplukt en gedroogd, zodat de verschillende soorten niet vermengd worden.
De hoptuin zal tevens in de verschillende Markebier wandelroutes opgenomen worden en staat ter bezichtiging open (vrij toegankelijk).

Hopveld Markebier Eefde

Hop, deze plant wordt al eeuwen gecultiveerd. in Europa teelde Duitse monniken het in ieder geval al in de 9e eeuw. Het is een snel groeiende klimplant die groeit tegen heggen, schuttingen en kreupelhout. Tegen eind augustus verspreiden de bellen een doordringend aangename, zware geur.

Bier!

Bij de bereiding van bier wordt het ‘poeder’ dat in de bellen aanwezig is, gebruikt om het bier zijn eigen karakter te geven. Het geeft de wat bittere smaak aan bier.
Bloeitijd: juni
Pluktijd: augustus tot september
Wat kun je oogsten: jonge scheuten, hopbellen. Eerste oogst na 3 jaar na aanplant !! Gebruik: geplukte bellen laten drogen op droogrekken.
Bewaren: gedroogde hop bewaren in opslag emmers. Soorten: Sorachi Ace / Equinox / Hallertau / Kent Goldings etc.

Markebier Brouwerij Eefde. Van, door en voor Eefde!
Phone: 06-12332214 (Koos Kemperman)
Kazerneplein 6
7211 BM, Eefde
Facebook
Facebook