Bierliefhebbers uit Eefde besluiten lokaal biertje te gaan brouwen

Bierbrouwers Markebier EefdeEEFDE – Een groep enthousiaste bierliefhebbers (en -brouwers) uit Eefde hebben de koppen bij elkaar gestoken en het plan opgevat om een heuse bierbrouwerij op te gaan richten. Onder leiding van een ervaren brouwmeester, werden de eerste pogingen ondernomen om een heerlijk lokaal biertje te gaan brouwen. Een groep van ongeveer 20 mannen en vrouwen, zijn aan de slag gegaan met het malen van de moutsoorten en het koken van de wort. Het resultaat werd afgelopen vrijdag 30 juni geproefd: het eerste echt Eefdese lokaal gebrouwen biertje met de naam: ‘Aevede Tripel’.

Er werd door de brouwers een keuze gemaakt, om als eerste een lokale Tripel bier te gaan brouwen. Dat is een onder gistend bier met een iets hoger alcoholpercentage en een mooie kleur. “Over de smaak viel nog weinig te zeggen, tot afgelopen vrijdagavond. Hij was geweldig!”, zo laat een van de brouwers weten.

Momenteel wordt voorzichtig geëxperimenteerd met enkele andere toevoegingen. Dit om straks echt een geheel eigenwijs en eigenzinnig lokaal gebrouwen biertje te kunnen maken, onder de naam ‘Markebier’. “Ons streven is om eind dit jaar een eerlijk, en heerlijk en eigen Eefdes biertje te hebben, wat goed smaakt en wat reproduceerbaar is. We gaan een brouwerij ruimte inrichten in het voormalige poortgebouw van de Detmers Kazerne in Eefde. Ons motto bij het brouwen van ons bier is: van, voor en door het dorp. Dat wil zeggen dat we zoveel mogelijk lokaal proberen te (gaan) regelen.

In de toekomst gaan we ook onze eigen hop ergens in Eefde verbouwen (met gagel; jeneverbes en vlierbes). “, zo laat Koos Kemperman namens de brouwers van Marke Bierbrouwerij Eefde weten.

Wil je ook mee gaan helpen met het brouwen dat kan (als je ouder dan 18 jaar bent) Kijk voor aanmelding op de Facebookpagina ‘Markebier’. De website is nog in ontwikkeling.

Bierbrouwers Markebier Eefde

(Tekst en foto’s door Contact Zutphen)

Markebier Brouwerij Eefde. Van, door en voor Eefde!
Phone: 06-12332214 (Koos Kemperman)
Kazerneplein 6
7211 BM, Eefde
Facebook
Facebook